[...] diety i ćwiczeń światowej klasy kulturysty podczas 8-tygodniowego okresu przedstartowego. Odnotowano zapisy dotyczące diety, utrzymywano codziennie, mierzono poziom tkanki tłuszczowej, spoczynkowy metabolizm (RMR), VO2max, stężenie lipidów we krwi i enzymy wątrobowe. Na przełomie lat 80. i 90. XX wieku kulturyści w ścisłym okresie [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Podsumowanie Metaanaliza Biancy Marques i in. sugeruje, że doustna suplementacja Mg może poprawić funkcję śródbłonka. Należy stosować magnez co najmniej 6 miesięcy i ma on największe znaczenie u osób z nadwagą, w wieku powyżej 50 lat lub nie do końca zdrowych. Czyli tak naprawdę w te widełki można chwycić dużą [...]
Pod pojęciem udaru rozumiemy wiele objawów neurologicznych, które powstają w wyniku zatrzymania prawidłowego dopływu krwi do mózgu (lub jego części). Szacuje się, że udar odpowiada za około 10% wszystkich zgonów. Dodatkowo udar jest drugim na liście najczęstszych przyczyn śmierci. Podsumowanie Głównym wnioskiem z tej metaanalizy wydaje się [...]
Kiedyś niezwykle popularne było łączenie aspiryny, kofeiny i efedryny. Stack nazywał się ECA. Aspirynie przypisywano niezwykłe właściwości ułatwiające pozbywanie się tkanki tłuszczowej. Na początku XXI wieku efedryna została oficjalnie wycofana z suplementów diety, pozostała w rozmaitych lekach (np. przeciwkaszlowych, leczących zakażenia dróg [...]
Dieta redukcyjna w przypadku wielu osób różnie może się kojarzyć. Głównym założeniem tej diety jest redukcja tkanki tłuszczowej dzięki deficytowi kalorycznemu oraz odpowiedniej proporcji między poszczególnymi makroskładnikami żywieniowymi, czyli białkami, tłuszczami oraz węglowodanami. Dieta redukcyjna może być inaczej interpretowana przez osoby [...]
[...] regeneracji, jak i siły mięśniowej. Pośrednio działanie to przekłada się również na wsparcie w budowie muskulatury. Wymieniając pokrótce, suplement powoduje: opóźnienie występowania zmęczenia poprawę efektu kurczliwości mięśni poprawę wykorzystania tlenu przez pracujący mięsień ochronę tkanki mięśniowej (karnozyna stanowi silny antyoksydant)
Wykorzystanie złożonych ćwiczeń, które jednocześnie bazują na masie ciała trenującej kobiety, to doskonały sposób na utratę znacznej ilości tkanki tłuszczowej. Podane niżej ćwiczenia wykorzystać możemy w formie interwałowej, która znacznie podnosi ilość konsumowanego tlenu, co skutecznie przekłada się na większą ilość spalanego tłuszczu w naszym [...]
[...] i budowania masy mięśniowej zachodzi z różną intensywnością. Mężczyźni po 40-tym roku, życia którzy nie stosują odpowiedniej diety, z reguły w ogóle nie pozbywają się tkanki tłuszczowej, mimo intensywnego treningu siłowego. Ale to nie dlatego, iż trening nie działa, tylko liczba popełnianych przez nich błędów żywieniowych jest zbyt duża, [...]
Hipowitaminoza D (choroba związana z niedoborem witaminy D), wiąże się z wieloma cechami zespołu metabolicznego, w tym z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Dowiedziono, że ekstrakty z grzybów wzbogacone w witaminę D wywierają synergistyczne działanie przeciwzapalne. Podsumowanie Witamina D podawana razem z ekstraktem grzyba [...]
Spadek wrażliwości na insulinę jest dość częstym powodem gromadzenie nadmiaru tkanki tłuszczowej w ciele. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele. Jednym z nich są nieprawidłowe nawyki żywieniowe czy ograniczenie ruchu, ze względu na siedzący tryb życia. Wnioski Zastosowanie l-histydyny może być skutecznym elementem w walce z otyłością. [...]
Otyłość to plaga, która prześladuje wszystkie bogatsze społeczeństwa. Nie bierze się ona z powietrza, lecz jest przypisywana występowaniu długotrwałego dodatniego bilansu energetycznego. Dodatkowo, gdy badanym pozwolono na spożywanie bez ograniczeń w testowym posiłku makaronu, gdy stosowano regularny wzorzec posiłków, zaobserwowano zmniejszenie [...]
[...] rodzaje diety były odpowiednio dopasowane energetycznie (~42 kcal na kg dziennie) i potwierdzone stabilną masą ciała. Byli to biegacze, charakteryzujący się zawartością 5% tkanki tłuszczowej i pokonujący 63 km tygodniowo. Wyniki badania dieta wysokotłuszczowa spowodowała wzrost stężenia cholesterolu o 33% od dnia 4 do 42 (wyjściowo 165 mg/dl), [...]
[...] glukozy w błonach komórkowych. Cukier nie może być efektywnie przenoszony, a więc organizm produkuje więcej insuliny, stąd zjawisko jest nazywane insulinoopornością (tkanki są oporne na działanie insuliny, insulina nie może działać tak skutecznie, jak wcześniej). W cytowanym eksperymencie dieta wegetariańska miała zdolność uregulowania [...]
[...] jest dość gładka. Należy powiększyć pośladki i „zwiększyć ich gęstość”, a także „dorobić” pośladkowy średni. Postawa tyłem – niski poziom tkanki tłuszczowej i wody uwidacznia rysunek mięśni grzbietu, mięśnie pośladków, jak wspomniałam, małe objętościowo, szczególnie połączenie ud i pośladków wymaga poprawy. [...]
[...] metabolizmem. U Pani XYZ, która ma pracę siedzącą zdecydowanie nie. Podsumowanie Zdrowa żywność również może przyczynić się do przybierania na wadze jak i kumulowania się tkanki tłuszczowej. Musimy pamiętać, że każda nadwyżka kaloryczna przyczynia się do zwiększenia wagi i nie ma cudownych produktów, które możemy jeść non stop w [...]
Wykorzystanie kreatyny w formie cyklu jest obecnie powszechną strategią, aby maksymalnie podnieść anabolizm metodami naturalnymi w naszym ciele. Wielu sportowców korzysta ze wsparcia suplementem tego typu, realnie poprawiając możliwości swojego organizmu. Odpowiedni poziom kalorii pozwoli na to, aby energię wykorzystać nie tylko na procesy [...]
Bodyfitness to kategoria, w której pracowitość, konsekwencja i „reżim” to podstawa, a jeśli dotyczy to wyjątkowo pięknej dziewczyny, to już „mieszanka wybuchowa”, diament, który należy „szlifować”. Jak to zwykle mawiam - w sportach sylwetkowych nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej. Podziwiam te [...]
[...] pod wodzą S. H. Faulknera sprawdzali, jak gorąca kąpiel wpłynie na stężenie glukozy i IL-6. Przy okazji badano wydatek energetyczny. Czy gorąca kąpiel okazała się zabójcą tkanki tłuszczowej? Czternastu mężczyzn zgłosiło się na ochotnika i zostało sklasyfikowanych, jako osoby szczupłe lub z nadwagą. Przez 60 minut leżeli w wodzie o [...]
Gdybym miał coś zasugerować, to w pierwszej wielkiej piątce produktów dla sportowców znalazłyby się: magnez, potas, witamina D, kreatyna oraz białka serwatkowe. To nie znaczy, że inne witaminy, minerały czy suplementy są mniej ważne, ale niedobory akurat witaminy D występują powszechnie, podobnie jak potasu. Wnioski i zalecenia Niedobór witaminy [...]
Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]